Meten is weten! Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan binnen de paardensector. Het onderzoek naar singels staat op dit moment nog in de kinderschoenen, maar inmiddels zijn er wel al een aantal hardnekkige mythes enorm onderuit gehaald. Waar alle kinderen (en ouders!) op de manege nog steeds wordt geleerd om vooral goed strak aan te singelen, vertelt het onderzoek ons gelukkig iets heel anders. Tijd voor wat duidelijkheid …
1. Elastische singels bieden geen enkel voordeel voor het paard.
Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat elastische singels vaak zorgen voor instabiliteit. Daarnaast blijkt in de praktijk dat elastische singels acht van de tien keer veel te strak worden aangetrokken. Wat door de druk het ongemak van je paard verhoogd. Singels met aan één zijde elastiek zijn helemaal uit den boze. Dit zorgt voor een ongelijke druk, wat direct weer van invloed is op de ligging van je zadel en daardoor nog minder comfortabel is voor je paard. Toch een singel met elastiek? Zorg dan dat het elastiek stevig genoeg is en niet met één hand uit te rekken is en het aan beide kanten van je singel is bevestigd. Singel vooral niet te strak aan.
2. De druk die je paard ervaart onder de singel varieert constant.
Er is dus geen sprake van een gelijkmatige, constante druk. De singeldruk is in de meeste gevallen in stap lager dan bij het halt houden. De druk stijgt vervolgens in draf en in galop is de druk die je paard ervaart veruit het hoogst.
3. De grootste druk bevind zich achter de ellebogen.
En niet op het borstbeen, zoals we voorheen altijd gedacht hebben. Dit verklaart ook direct waarom sommige paarden beperkt worden in de beweging van het voorbeen bij een slecht passende singel. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je een singel kiest die voldoende anatomisch gevormd is achter de ellebogen en je de goede maat kiest. Heel vaak zien we te korte singels waarbij de gespen vlak achter de ellebogen zitten. Dit is enorm oncomfortabel voor het paard. Bij een goed passende singel, bevinden de gespen zich een handbreedte onder je zweetblad.
4. De ribbenkast van je paard beweegt minder dan je denkt!
Onder de singel zet de ribbenkast zich bij in- en uitademen slechts anderhalve centimeter uit. Dat is veel minder dan voorheen altijd gedacht.
5. Te strak aan singelen heeft een negatieve invloed op de atletische prestaties van je paard.
Dat klinkt natuurlijk ontzettend logisch, en dat is het in feite ook. Desalniettemin zien we in de praktijk vaak véél te strak aangetrokken singels. Let dus de volgende keer eens goed op hoe je aan singelt. Moet de singel écht nog dat ene gaatje strakker? Onthoud: vast is vast. We willen allemaal een paard dat ontspannen door de baan gaat, dit gaat een stuk lastiger als de singel tot het maximum is aangesingeld.
6. De meest optimale singeldruk zou niet boven de tien kilogram uit mogen komen. In rust.
Tien kilo lijkt heel veel, maar is in feite eigenlijk vrij weinig. Bovendien is dit in rust. In draf en galop ervaart je paard een nog hogere druk.
7. Mannen hebben de neiging strakker aan te singelen dan vrouwen.
Dus, mannen … Gaatje minder mag wel!
Tot slot. Luister en kijk altijd naar de signalen die je paard je geeft. Moppert je paard altijd met aan singelen? Dit is niet normaal, ook al doet je paard dit altijd. Vraag jezelf eens af; singel ik niet te strak aan? Is mijn singel wel de juiste pasvorm voor mijn paard? Ook een slecht passend zadel kan een reden zijn voor een paard om narrig te reageren met aan singelen. Past je zadel wel? Zo zijn er verschillende factoren die kunnen zorgen voor een nare reactie van je paard tijdens het aan singelen. Hou altijd in je achterhoofd dat het niet normaal is voor je paard om hier naar op te reageren en vraag je zelf eens af wat de reden zou kunnen zijn.
Bronnen:
- Murray, R. et al 2013 “Girth pressure measurements reveal high peak pressures that can be avoided using an alternative girth design that also results in increased limb protraction and flexion in the swing fase.”
- Wright, S. 2011 “Girth tension and their variability while standing and doing exercise.”
- Marlin, DJ et al 2002 “Movement of thoracic and abdominal compartments during ventilation at rest and during exercise.”
- Bowers, J & Slowcombe, R. 1999 “Influence of girth strap tensions in athletic performance of racehorses.”
- Bowers, J & Slowcombe, R. 2000 “Tensions used on girths on thoroughbred racehorses.”