x

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de gelegenheid om je in te schrijven voor de nieuwe jaargang van onze opleiding tot zadelpasser, vóór we de inschrijvingen definitief openen. Let op: De opleidingsplekken zijn beperkt en de vraag is elk jaar groot! Door de groep klein te houden (maximaal 15 studenten), waarborgen we de kwaliteit. Zorg dus dat je niet achter het net vist en jij jezelf verzekert van jouw studieplek voor de opleiding tot zadelpasser!

We hebben allemaal die ene droom: onze passie omzetten naar ons beroep. Wellicht fantaseer je al langer van een leven waarin je jouw affiniteit met paarden kunt omzetten in een bloeiende carrière. Misschien voel je je ‘wel oké’ in je huidige baan, maar die innerlijke twijfel knaagt.

Als zadelpasser combineer je het beste van beide werelden; wél dagelijks bezig met paarden, maar niet persé op een paard of in de stallen. Goed zadelpassen is puzzelen en bied daarom veel mentale uitdaging. Bovendien lever je als zadelpasser direct een positieve bijdrage aan paardenwelzijn.

Tijd voor actie! Neem de eerste stap door jezelf te ontwikkelen en uit te groeien tot dé expert op het gebied van zadelpassen. Maak je hard voor een positieve impact op het welzijn van paard en ruiter: er is enorm veel behoefte aan toegewijde professionals die het verschil kunnen maken. Waag de sprong, laat jezelf opleiden tot specialist in zadelpassen en draag bij aan een verbeterd welzijn in de paardensector!

De opleiding duurt één jaar en is op HBO niveau. Je minimum leeftijd is 21 jaar en je hebt geen verplichte vooropleiding nodig om deel te nemen. Tijdens de opleiding heb je praktijklessen, online theorie lessen en volg je stages.

  • Kennis en inzicht op het gebied van de anatomie en biomechanica van het paard
  • Online lessen die optimaal voorbereiden op praktijkdagen voor meer diepgang
  • Een branche erkend diploma
  • Kennis en inzicht in de voorkeurspatronen en houding en zit van de ruiter
  • De meest complete en diepgaande opleiding
  • Flexibel studeren
  • Herkenning van rugproblematiek bij zowel paard als ruiter
  • De allerbeste docenten binnen hun vakgebied
  • Gedegen voorbereiding op het ondernemerschap

Deze één jaar durende opleiding tot zadelpasser is opgedeeld in vier periodes van ieder tien weken. Elke periode worden er twee modules behandeld. In totaal zijn er dus acht modules; Paard, Ruiter, Zadelpassen Theorie, Reparaties, Zadelpassen Praktijk, Vullen en Ondernemerschap. Tot slot worden er diverse stages gevolgd.

Blended learning

Voor de opleiding tot zadelpasser kiezen we voor verschillende vormen van onderwijs; Blended Learning. De vaardigheden die je nodig hebt om een goede zadelpasser te worden leer je vanzelfsprekend in de praktijk. Om te zorgen dat we onze praktijkdagen efficiënt benutten en we de benodigde diepgang kunnen garanderen, maken we gebruik van online lessen en zelfstudie ter voorbereiding op de praktijk. Het zelfstudiemateriaal kun je in je eigen tijd en tempo doornemen middels ons e-learningplatform. Zo kun je flexibel studeren op de manier die het beste bij jou past.

Praktijkdagen

Praktijkdagen zijn een essentieel onderdeel van de opleiding: zadelpassen is tenslotte een praktisch vak, waarvoor je vooral veel meters moet maken. Tijdens de praktijkdagen gaan we daarom intensief met elkaar aan de slag en is het belangrijk dat je de vooraf aangegeven zelfstudie goed hebt doorgenomen. In iedere periode zijn er een aantal dagen dat je naar onze praktijklocatie komt in het Brabantse Berlicum. Soms is dat één dag, soms twee dagen maar af en toe ook een hele midweek zodat we een echte ‘deep dive’ in de praktijk kunnen maken.

Stage

Stages zijn een belangrijk middel om ervaring op te doen in het werkveld. In periode twee voer je daarom twee dagen stage uit bij een dierfysiotherapeut. Zo ontstaat een goed inzicht in de werkzaamheden van een fysiotherapeut en waar deze van toegevoegde waarde kan zijn in je werk als zadelspecialist. In periode drie, doorlopend in periode vier worden er tenminste vier stagedagen uitgevoerd bij een collega-zadelpasser. Zo maak je kennis met het werkveld, doe je ervaring op in de praktijk en maakt kennis met verschillende klanttypes.

4
5
"Regelmatig sta ik bij een klant met zijn of haar paard en denk ik terug aan de opleiding. De handvatten die de docenten me gaven, de protocollen, de diepgang in het ontdekken van de biomechanische manier van bewegen van paard en ruiter zorgen er elke keer voor dat ik op zadelgebied de vinger op de juiste plek kan leggen. Dát wat tijdens de opleiding soms onhaalbaar leek of waarvan ik dacht het nooit te gaan snappen, is nu mijn werk geworden wat ik vol enthousiasme en (zelf)vertrouwen uitvoer. Mijn dank gaat uit naar Anne en alle docenten van Equine Saddlefitting Specialists, maar de grootste dank die ik als zadelpasser nu krijg is de dank van het paard die ik kan voorzie van een zadel waardoor zij pijnvrij en optimaal kunnen bewegen."
Sem de Lorijn – De Lorijn Zadels – Certified Equine Saddlefitting Specialist
"De opleiding was intensief, maar super gaaf. Het mooiste moment was toen alle theoretische informatie uit de online lessen in de praktijk gebracht werd en langzaam maar zeker de puzzelstukjes in elkaar gingen passen. De online lessen waren helder en compleet en boden een perfecte voorbereiding op de praktijkdagen die vervolgens voor de benodigde verdieping zorgden. Tijdens de lessen was er veel tijd en ruimte voor vragen en kwamen er veel interessante casussen voorbij waar we mee konden puzzelen. Hieruit volgden vaak verrassend goede resultaten, wat ons enthousiasme alleen maar vergrootte! Inmiddels ben ik afgestudeerd en volop als zelfstandige aan de slag. Ik heb nog geen moment gehad waarop ik me met een casus geen raad wist. De opleiding geeft ons een goed systeem mee waarin je altijd de antwoorden wel vind. Tegelijkertijd weet ik dat áls ik voor een uitdaging kom te staan waar ik even niet direct een antwoord op heb, de docenten maar ook mede klasgenoten altijd voor je klaar staan met raad en daad. Ik ben enorm blij dat ik deze stap heb gezet en voel me elke dag een gelukkig mens omdat ik kan doen waar ik blij van wordt: paard en ruiter naar optimale prestaties helpen."
Natalie van Hulst – van Hulst Zadels – Certified Equine Saddlefitting Specialist
"De kennis die ik op deed tijdens de opleiding is niet in waarde uit te drukken. Ik voel me nóg meer verantwoordelijk om een bijdrage te leveren aan paardenwelzijn. De support die je tijdens de opleiding ontvangt van de docenten, en het community-gevoel binnen de groep maken het makkelijker om dit doel na te streven. Anne, onze mentor, verdient een speciale vernoeming. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en speelde een belangrijke rol in ons leerproces. De opleiding is pittig, en er waren momenten waarop hard werken, lange dagen en toewijding essentieel waren. Maar, de resultaten zijn het helemaal waard. De voldoening na het behalen en de bijdrage die we leveren aan paardenwelzijn zijn de mooiste beloning."
Amanda van der Meij de Bie – MDB Saddlefitting – Certified Equine Saddlefitting Specialist
"Ik werkte al een aantal jaar als zelfstandig zadelpasser, maar je wil jezelf toch blijven verbeteren. Terwijl ik de studiegids van ESS bekeek, en probeerde te beslissen of ik een tweede opleiding tot Zadelpasser zou gaan volgen, realiseerde ik me al snel dat deze opleiding zó veel meer bood. Er bestaat gewoon geen andere opleiding die zó compleet is. De diepgang in het studieprogramma heeft me zoveel meer kennis gegeven, niet alleen als zadelpasser, maar ook als paardeneigenaar en ondernemer. Van zadelpassen, naar marketing en van fysiotherapie naar boekhouding, deze opleiding is werkelijk een totaalpakket. De online lessen zijn goed georganiseerd en super interactief, alle vragen tussentijds zijn snel en adequaat behandelt waardoor ik me kon focussen op mijn studie. De praktijkdagen waren het moment waarop alle puzzelstukjes op zijn plek gingen vallen, en de online voorbereiding écht tot zijn recht kwam. Of het nu ging om het repareren van zadels of het echte zadelpassen, dit is waar de ‘magie’ begon. Ik heb nu écht het gevoel dat ik goed voorbereid op pad ga, tegelijkertijd een community heb waarop ik terug kan vallen maar bovenal dat ik écht een verschil kan maken in de paardenwereld. Ik kan iedereen deze opleiding aanraden!"
Sonya Watson – Watson’s Zadels – Certified Equine Saddlefitting Specialist & Master Saddle Fitting Consultant
"Ik rij jonge paarden en geef veel les. Uit de praktijk weet ik hoeveel problemen je kunt krijgen als je zadel niet goed past. En dat het een hele toer is om een goede zadelpasser te vinden. Ik besloot zelf deze opleiding te gaan doen. De ruime blik viel me op: het gaat hier echt niet alleen over zadels! De online lessen zijn interactief met volop ruimte voor onze eigen inbreng. Voor de praktijkdagen moest ik vanuit het hoge noorden heel wat uurtjes in de auto. Maar dat was het helemaal waard! De combinatie van theorie en praktijk maakt dat je de achtergrond goed begrijpt en ook in de echte wereld kunt herkennen en toepassen. De opleiding gaat ook echt de diepte in. Wat gebeurt er nu precies in de wervelkolom en rugspieren als een paard beweegt? Hoe werkt een probleem in de hals door in de rest van het lichaam? Wat gebeurt er als een ruiter uit balans raakt? Ik merkte al snel ook dagelijks verschil als ruiter en instructeur. In veel situaties begrijp je veel beter wat er gebeurt in het paardenlichaam. Als zadelmaker ben je de stem van het paard. De ruiter kan wel roepen: ‘dit zadel zit fijn’, maar zijn paard kan dat niet zeggen. Zijn comfort en bewegingsvrijheid moet de zadelpasser bewaken. Dat vind ik belangrijk: ik wil mensen en hun paarden kunnen helpen om lekker te kunnen rijden zodat ze optimaal kunnen presteren. Deze opleiding heeft me daar enorm bij geholpen en ben nog elke dag blij met de stap die ik heb gezet."
Lisanne Boer – LB Zadelatelier – Certified Equine Saddlefitting Specialist
4
5
Voor wie is de opleiding geschikt?
L

Ben jij 21 jaar of ouder, beschik je over een hbo werk- en denkniveau, heb je bovendien een sterke affiniteit met de paardensport én voel je de drang om een verschil te maken in paardenwelzijn? Dan is deze opleiding wellicht geschikt voor jou! Een relevante vooropleiding is niet belangrijk; we hebben jaarlijks meerdere studenten die uit een compleet andere sector komen maar het spreekwoordelijke roer omgooien en nu eindelijk van hun passie hun beroep willen maken. Het spreekt voor zich dat het wél belangrijk is dat je een sterke affiniteit hebt met de paardensport. Je hoeft niet meer persé zelf dagelijks te paard te vinden te zijn, maar om je voldoende te kunnen inleven in de ruiter is het wel belangrijk dat je zelf voldoende uren hebt doorgebracht in het zadel. Daarnaast is het belangrijk dat je van aanpakken weet. Als zadelpasser liggen de banen niet voor het oprapen; je kansen als ondernemer des te meer!

Wat is het toekomstperspectief?
L

Het valt niet te ontkennen dat een baan in loondienst als zadelpasser niet zo gemakkelijk te vinden is. Als ondernemer is dit echter een heel ander verhaal. Onze voorgaande jaargangen bewijzen dit: de helft van de afgestudeerde studenten heeft zes maanden na afronding van de opleiding hun agenda fulltime gevuld met hun werk als zadelpasser. De bewustwording rondom het belang van een goed passend zadel én de invloed hiervan op paardenwelzijn groeit nog steeds enorm. Om die reden stijgt de vraag naar goed opgeleide mensen nog steeds fors. Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland 500.000 paardensporters zijn? Veel van deze paardensporters lopen op enig moment in hun carrière tegen zadelproblemen aan. Zadelpasser is nog steeds een vrij beroep en dit komt de kwaliteit van de geleverde diensten niet altijd ten goede. Het logische gevolg is dat ruiters steeds kritischer worden op de professional die ze inschakelen voor hun paard en zadel. Als ESS-gecertificeerde zadelpasser is dit het punt waarop jij het verschil kunt maken. Door jouw gedegen opleiding weet jij de meest ingewikkelde casussen succesvol aan te pakken, met als doel: een goed passend zadel opleveren. Zo draag je direct bij aan verbeterd paardenwelzijn en optimale prestaties van zowel paard als ruiter.

Is het mogelijk om in termijnen te betalen?
L

Jazeker! We bieden de mogelijkheid aan om in twaalf termijnen te betalen. Deze betalingen geschieden middels automatische incasso. Wil je graag van deze mogelijkheid gebruik maken? Geef dit dan aan bij je inschrijving of je intake gesprek, dan houden we hier rekening mee en maken we dit voor je in orde.

Is de opleiding te combineren met een (fulltime) baan?
L

De studiebelasting bedraagt gemiddeld tien tot twaalf uur per week. De opleiding wordt over het algemeen als pittig ervaren, maar we hebben jaarlijks meerdere studenten die de opleiding combineren met een fulltime baan. Met behulp van een gedegen planning is dit prima te combineren. De online lessen en praktijkdagen zijn op vaste dagen en tijden en worden ruim van te voren gecommuniceerd, zodat je hier tijdig rekening mee kunt houden. Het zelfstudiemateriaal en je stages zijn vanzelfsprekend zelf in te plannen. Dit bied je als student de flexibiliteit om deels in je eigen tijd en tempo te studeren.

Is het mogelijk om vrijstelling te krijgen?
L

In enkele gevallen is vrijstelling voor bepaalde vakken en/of modules mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor afgestudeerde dierenartsen/fysiotherapeuten of andere hippische professionals/ dienstverleners. Denk je hiervoor in aanmerking te komen? Geef dit dan aan tijdens het intakegesprek. We bekijken dan samen wat voor jou van toepassing is. Omdat we niet de mogelijkheid bieden om losse modules te volgen geeft vrijstelling van een bepaald vak en/of een module geen recht tot een reductie van het collegegeld.

Hoeveel studieplekken zijn er beschikbaar?
L

We vinden kwaliteit en diepgang enorm belangrijk binnen ESS. Om die reden stellen we per jaargang slechts vijftien studieplekken beschikbaar. Op deze manier kunnen we (extra) begeleiding bieden waar nodig en kunnen we tijdens de praktijkdagen steeds kleine werkgroepen maken waarmee we intensief aan de slag kunnen. Zo kunnen we garanderen dat jij als student gezien en gehoord wordt en kunnen we jou optimaal voorbereiden op je toekomst als professioneel zadelpasser. Omdat de interesse in de opleiding elk jaar erg groot is, betekent dit óók dat de groepen snel vol zitten.

Heb je interesse in de opleiding? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Elk jaar openen we voor onze abonnees enkele dagen vóór de lancering de pre-launch. Hierin krijg jij als abonnee als eerste de mogelijkheid om je direct in te schrijven. Zo verzeker je jezelf van een studieplek.

Over welke vaardigheden beschik je na de opleiding?
L

Tijdens de opleiding leer je alles wat je nodig hebt om als zelfstandig zadelpasser aan de slag te gaan. Je leert het correct aanmeten van een zadel, maar ook het correct passend maken, onderhouden én herstellen van een correcte pasvorm voor zowel paard als ruiter. Je leert de meest voorkomende reparaties en aanpassingen zelfstandig uit te voeren. Daarnaast fungeer je als gecertificeerd ESS’er als advocaat voor het paard én als sparringpartner voor andere hippische specialisten zoals dierenartsen en fysiotherapeuten.

Na het afronden van de opleiding beschik je over ruime kennis en ervaring op het gebied van:

  • De anatomie, bewegingsmechanisme en fysiologie van het paard.
  • De anatomie, bewegingsmechanisme en correcte houding en zit van de ruiter.
  • Herkenning van rugproblematiek bij zowel paard als ruiter.
  • De meest gangbare zadeltypes.
  • Boomvormen, panelsoorten en singelsystemen.
  • Een statische en dynamische beoordeling van het zadel voor zowel paard als ruiter.
  • Advisering met betrekking tot optimalisatie van de pasvorm van een zadel.
  • Uitvoeren van de meest voorkomende reparaties en aanpassingen aan een zadel.
  • De nieuwste onderzoeken op het gebied van zadels & de diverse meetsystemen.
  • Ondernemerschap en marketing in de breedste zin van het woord.

Is het mogelijk om losse modules te volgen?
L

Nee, de structuur en opzet van onze opleiding is goed doordacht en met goede reden en onderbouwing op deze wijze gestructureerd. Wij geloven in ons programma en hechten veel waarde aan het waarborgen van de kwaliteit en diepgang. Om deze reden bieden we de modules niet los aan, omdat dit zou betekenen dat je in elke module een wisselend aantal studenten tegenkomt met daarnaast een andere motivatie, achtergrondkennis en instapniveau. Dit maakt het geheel moeilijker om tot een uniform niveau te komen en een bepaalde diepgang en kwaliteit na te streven. Bovendien zien wij het vak zadelpasser als een interessant, maar uitdagend vak. Wij geloven er niet in dat je bijvoorbeeld enkel de Module Zadelpassen tot een goed einde kunt brengen, zonder de benodigde achtergrondkennis van de Modules Paard en Ruiter. Daarnaast vinden we het belangrijk om het beroep zadelpasser te beschermen en verder te professionaliseren. Door het te minimaliseren tot een losse module doe je in onze ogen het vak, de beroepsgroep en zeker het paard geen recht toe.