x

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de gelegenheid om je in te schrijven voor de nieuwe jaargang van onze opleiding tot zadelpasser, vóór we de inschrijvingen definitief openen. Let op: De opleidingsplekken zijn beperkt en de vraag is elk jaar groot! Door de groep klein te houden (maximaal 15 studenten), waarborgen we de kwaliteit. Zorg dus dat je niet achter het net vist en jij jezelf verzekert van jouw studieplek voor de opleiding tot zadelpasser!

Je werkt al enkele jaren als zadelpasser en kent de spreekwoordelijke klappen van de zweep. Je hebt leuke klanten en een goed gevulde agenda. Maar je voelt dat er meer in zit. Je bent op zoek naar méér verdieping en méér kennis. Je wil op niveau sparren met collega’s, samen met een groep gelijkgestemden het vak verder perfectioneren en je bovendien onderscheiden van de meute.

Jij bent die specialist. Maar je hebt ook gemerkt dat je soms stukjes van de puzzel lijkt te missen en je realiseert je dat je er in het werkveld vaak alleen voor staat. Je voelt die behoefte om weer op scherp te worden gezet. Om de volgende stap te zetten in je carrière en samen met én van elkaar te leren. Zodat je het verschil kunt maken in de wereld van zadelpassers.

Dit is precies wat we jou bieden in het halfjaar traject tot Advanced Equine Saddlefitting Specialist. We leren je alles wat je nodig hebt om je verder te ontwikkelen en onderscheiden als professionele zadelspecialist. Zodat je vol zelfvertrouwen, met een goed gevulde rugzak en een bak ervaring aan de slag kan. Wetende dat je een community aan collega’s achter je hebt staan waarop je terug kan vallen om te sparren. We hebben immers een gezamenlijk doel: verbeterd paardenwelzijn, meer bewustwording en een succesvol bedrijf. Laten we samen het volgende level in stappen!

De opleiding duurt een half jaar en is op HBO niveau. Je dient de beschikking te hebben over een ESS diploma ‘Erkend Zadelpasser’ + twee jaar ervaring óf minimaal drie jaar ervaring als zelfstandig zadelpasser. Tijdens de opleiding heb je praktijklessen, online theorie lessen en volg je stages.

 • Meer verdieping in je vakgebied
 • De beste docenten binnen hun vakgebied
 • Inzicht in ruitervoorkeuren en de invloed op het zadel
 • Stevige intervisie momenten met collega’s
 • Meer zelfvertrouwen
 • Een community van collega’s om op terug te vallen; ook na je opleiding
 • Onderscheidende certificering
 • Verdere professionalisering van je bedrijf
 • Verdiepende kennis op het gebied van paard, ruiter, zadels en ondernemerschap
WAAR DE THEORIE STOPT, GAAN WIJ VERDER

Samen met ons team van hippische specialisten hebben we gekeken naar waar we nóg meer het verschil kunnen maken. Welke kennis en vaardigheden kunnen bestaande zadelpassers nog verder aanscherpen om met ons vakgebied next level te gaan? Welke inzichten hebben we door de jaren heen opgedaan, die we nog onvoldoende implementeren in het dagelijkse werk? Hoe kunnen zadelpassers zich nog verder onderscheiden en specialiseren? Het antwoord op deze vragen is de rode draad in ons traject tot Advanced Equine Saddlefitting Specialist. Omdat we geloven dat het nóg beter kan, zodat we nog meer het verschil kunnen maken in paardenwelzijn. Nu, én in de toekomst.

RUITER

Zo gaan we onder andere dieper in op de ruiter. In onze ogen is dit een deel van de puzzel die jarenlang ernstig is onderschat in de oude maar zeker ook huidige manier van opleiden. Simpelweg omdat we er vanuit gaan dat de ruiter zichzelf wel redt en prima kan aangeven wat hij of zij nodig heeft. De ervaring leert ons echter dat de ruiter vaak niet genoeg weet of onder woorden kan brengen wat hij of zij nodig heeft en zichzelf daarmee enorm tekort doet. Ook weten we dat de ruiter een enorme invloed heeft op de compensatiestrategieën van het paard en het eventuele scheef gaan van het zadel. Goed zadelpassen is het creëren van de ultieme drie-eenheid tussen paard, ruiter en zadel. Onder de bezielende leiding van Saskia Heijkants gaan we verder dan het ideale theoretische plaatje. De praktijk wijst immers uit dat weinig ruiters in staat zijn om aan dit plaatje te voldoen. We gaan aan de slag met ruitervoorkeuren, scheefheden en gaan kijken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van bepaalde voorkeuren. Het perfecte plaatje bestaat niet altijd, maar je kunt binnen de beperkingen wel werken naar het hoogsthaalbare.

HANDS-ON ZADELPASSEN

Een goed passend zadel is een work-in-progress. Hoe zorg je dat het goed blijft? Wat nu als het even nét niet meer lekker werkt? Welke opties zijn er? Wat als een zadel schuift? Hoe ga je veilig een boom persen? Wanneer zet je pads in, of systemen zoals TreeClix? We gaan uitgebreid aan de slag met diverse uitdagende casussen, waarbij juist de inbreng van de medestudenten ontzettend belangrijk is. Iedereen heeft zijn eigen expertises, ervaringen en benaderingen. We gaan dus ook vooral samen sparren, puzzelen en testen in een veilige omgeving. Niemand als individu alles, maar als we de krachten kunnen bundelen en van elkaar leren dan ga je met een goedgevulde rugzak vol kennis en ervaring naar huis.

JOUW BEDRIJF NAAR EEN HOGER PLAN

In de module ondernemerschap gaan we kritisch kijken naar jouw bedrijf. Welke kansen laat je liggen? Waar kun je verbeteren en optimaliseren? Hoe ga je om met het verwachtingsmanagement van je klant? Dit en meer nemen we mee in de module ondernemerschap.

4
5
"“Regelmatig sta ik bij een klant met zijn of haar paard en denk ik terug aan de opleiding. De handvatten die de docenten me gaven, de protocollen, de diepgang in het ontdekken van de biomechanische manier van bewegen van paard en ruiter zorgen er elke keer voor dat ik op zadelgebied de vinger op de juiste plek kan leggen. Dát wat tijdens de opleiding soms onhaalbaar leek of waarvan ik dacht het nooit te gaan snappen, is nu mijn werk geworden wat ik vol enthousiasme en (zelf)vertrouwen uitvoer. Mijn dank gaat uit naar Anne en alle docenten van Equine Saddlefitting Specialists, maar de grootste dank die ik als zadelpasser nu krijg is de dank van het paard die ik kan voorzie van een zadel waardoor zij pijnvrij en optimaal kunnen bewegen.”"
Sem de Lorijn – De Lorijn Zadels – Certified Equine Saddlefitting Specialist
"“De opleiding was intensief, maar super gaaf. Het mooiste moment was toen alle theoretische informatie uit de online lessen in de praktijk gebracht werd en langzaam maar zeker de puzzelstukjes in elkaar gingen passen. De online lessen waren helder en compleet en boden een perfecte voorbereiding op de praktijkdagen die vervolgens voor de benodigde verdieping zorgden. Tijdens de lessen was er veel tijd en ruimte voor vragen en kwamen er veel interessante casussen voorbij waar we mee konden puzzelen. Hieruit volgden vaak verrassend goede resultaten, wat ons enthousiasme alleen maar vergrootte! Inmiddels ben ik afgestudeerd en volop als zelfstandige aan de slag. Ik heb nog geen moment gehad waarop ik me met een casus geen raad wist. De opleiding geeft ons een goed systeem mee waarin je altijd de antwoorden wel vind. Tegelijkertijd weet ik dat áls ik voor een uitdaging kom te staan waar ik even niet direct een antwoord op heb, de docenten maar ook mede klasgenoten altijd voor je klaar staan met raad en daad. Ik ben enorm blij dat ik deze stap heb gezet en voel me elke dag een gelukkig mens omdat ik kan doen waar ik blij van wordt: paard en ruiter naar optimale prestaties helpen.”"
Natalie van Hulst – van Hulst Zadels – Certified Equine Saddlefitting Specialist
"“De kennis die ik op deed tijdens de opleiding is niet in waarde uit te drukken. Ik voel me nóg meer verantwoordelijk om een bijdrage te leveren aan paardenwelzijn. De support die je tijdens de opleiding ontvangt van de docenten, en het community-gevoel binnen de groep maken het makkelijker om dit doel na te streven. Anne, onze mentor, verdient een speciale vernoeming. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en speelde een belangrijke rol in ons leerproces. De opleiding is pittig, en er waren momenten waarop hard werken, lange dagen en toewijding essentieel waren. Maar, de resultaten zijn het helemaal waard. De voldoening na het behalen en de bijdrage die we leveren aan paardenwelzijn zijn de mooiste beloning.”"
Amanda van der Meij de Bie – MDB Saddlefitting – Certified Equine Saddlefitting Specialist
"“Ik werkte al een aantal jaar als zelfstandig zadelpasser, maar je wil jezelf toch blijven verbeteren. Terwijl ik de studiegids van ESS bekeek, en probeerde te beslissen of ik een tweede opleiding tot Zadelpasser zou gaan volgen, realiseerde ik me al snel dat deze opleiding zó veel meer bood. Er bestaat gewoon geen andere opleiding die zó compleet is. De diepgang in het studieprogramma heeft me zoveel meer kennis gegeven, niet alleen als zadelpasser, maar ook als paardeneigenaar en ondernemer. Van zadelpassen, naar marketing en van fysiotherapie naar boekhouding, deze opleiding is werkelijk een totaalpakket. De online lessen zijn goed georganiseerd en super interactief, alle vragen tussentijds zijn snel en adequaat behandelt waardoor ik me kon focussen op mijn studie. De praktijkdagen waren het moment waarop alle puzzelstukjes op zijn plek gingen vallen, en de online voorbereiding écht tot zijn recht kwam. Of het nu ging om het repareren van zadels of het echte zadelpassen, dit is waar de ‘magie’ begon. Ik heb nu écht het gevoel dat ik goed voorbereid op pad ga, tegelijkertijd een community heb waarop ik terug kan vallen maar bovenal dat ik écht een verschil kan maken in de paardenwereld. Ik kan iedereen deze opleiding aanraden!"
Sonya Watson – Watson’s Zadels – Certified Equine Saddlefitting Specialist & Master Saddle Fitting Consultant
"“Ik rij jonge paarden en geef veel les. Uit de praktijk weet ik hoeveel problemen je kunt krijgen als je zadel niet goed past. En dat het een hele toer is om een goede zadelpasser te vinden. Ik besloot zelf deze opleiding te gaan doen. De ruime blik viel me op: het gaat hier echt niet alleen over zadels! De online lessen zijn interactief met volop ruimte voor onze eigen inbreng. Voor de praktijkdagen moest ik vanuit het hoge noorden heel wat uurtjes in de auto. Maar dat was het helemaal waard! De combinatie van theorie en praktijk maakt dat je de achtergrond goed begrijpt en ook in de echte wereld kunt herkennen en toepassen. De opleiding gaat ook echt de diepte in. Wat gebeurt er nu precies in de wervelkolom en rugspieren als een paard beweegt? Hoe werkt een probleem in de hals door in de rest van het lichaam? Wat gebeurt er als een ruiter uit balans raakt? Ik merkte al snel ook dagelijks verschil als ruiter en instructeur. In veel situaties begrijp je veel beter wat er gebeurt in het paardenlichaam. Als zadelmaker ben je de stem van het paard. De ruiter kan wel roepen: ‘dit zadel zit fijn’, maar zijn paard kan dat niet zeggen. Zijn comfort en bewegingsvrijheid moet de zadelpasser bewaken. Dat vind ik belangrijk: ik wil mensen en hun paarden kunnen helpen om lekker te kunnen rijden zodat ze optimaal kunnen presteren. Deze opleiding heeft me daar enorm bij geholpen en ben nog elke dag blij met de stap die ik heb gezet.”"
Lisanne Boer – LB Zadelatelier – Certified Equine Saddlefitting Specialist
4
5
Voor wie is de opleiding geschikt?
L

Ben jij een collega-zadelpasser met tenminste drie jaar ervaring, en heb je een MSFC, SMS of SaddleProfessional certificaat? Of ben je gecertificeerd ESS’er met minimaal twee jaar ervaring? Dan kom je in aanmerking voor de opleiding tot Advanced Equine Saddlefitting Secialist. Heb je géén diploma of certificaat van één van de bovengenoemde instanties, dan zal er altijd een persoonlijk gesprek plaatsvinden om je overige werkervaring te bespreken. Bovendien geldt er in dit geval een aantoonbare werkervaringseis van tenminste vijf jaar. Een hbo werk- en denkniveau wordt gezien de intensiteit van de opleiding geadviseerd.

Is de opleiding in termijnen te betalen?
L

Jazeker! We bieden de mogelijkheid aan om in acht maandtermijnen te betalen. Deze betalingen geschieden middels automatische incasso. Wil je graag van deze mogelijkheid gebruik maken? Geef dit dan aan bij je inschrijving of je intake gesprek, dan houden we hier rekening mee en maken we dit voor je in orde.

Is de opleiding te combineren met een (fulltime) baan?
L

Jazeker, we gaan er vanuit dat iedereen die zich aanmeld voor het Advanced traject in principe een goed lopend bedrijf heeft wat ook tijdens de opleiding door moet draaien. De studiebelasting bedraagt gemiddeld tien uur per week. Veel van de zelfstudie- en huiswerkopdrachten zijn opgesteld op een manier waarop je ze uit kan voeren bij of met je klanten. Op deze manier kost het je relatief weinig (extra) tijd en kun je de praktijk combineren met je opleiding. In totaal zijn er bovendien tien praktijkdagen verdeeld over zes maanden, welke meestal zullen plaatsvinden in het weekend. Zo kun je je werkdagen gewoon door laten gaan. Wel raden we je aan zorgvuldig tijd in te plannen om zo ervoor te kunnen zorgen dat je je voldoende kunt voorbereiden op de lessen en we de benodigde diepgang tijdens de lessen kunnen behalen.

Hoeveel studieplekken zijn er beschikbaar?
L

We hebben kwaliteit, diepgang en exclusiviteit hoog in het vaandel staan. Om die reden bieden we per groep slechts 10 plekken aan voor het Advanced traject. Op deze manier kunnen we de deelnemers voldoende begeleiding en diepgang bieden, en houden we de groepen klein genoeg om onderling ook nauwe samenwerkingen te kunnen bewerkstelligen.

Is het mogelijk om vrijstelling te krijgen?
L

In enkele gevallen is vrijstelling voor bepaalde vakken en/of modules mogelijk. Denk je hiervoor in aanmerking te komen, neem dan contact op met het opleidingssecretariaat. Vrijstelling van een bepaald vak en/of module geeft geen recht tot een reductie van het collegegeld.

Over welke vaardigheden beschik je na de opleiding?
L

De opleiding tot Advanced Equine Saddlefitting Specialist is een branche-erkende beroepsopleiding. Tijdens de opleiding verdiep je je verder in het vak zadelpassen en verkrijg je meer specialistische, diepgaande kennis en informatie over het vak. Je leert de fijne kneepjes van het vak, ontvangt de nieuwste wetenschappelijke inzichten en gaat aan de slag met interessante casussen om samen tot oplossingen te komen. Tot slot leer je alles wat nodig is om vervolgens als zelfstandig zadelspecialist je bedrijf naar een hoger plan te tillen, van winstplanning tot marketing en recht. De uitgebreide kennis en ervaring van onze docenten uit de praktijk wordt ruim verweven binnen de opleiding en maakt deze opleiding uniek in zijn diepgang en compleetheid.

Na afronding van de opleiding heb je ruime kennis en ervaring op het gebied van:
L

 • De anatomie, bewegingsmechanisme en fysiologie van het paard.
 • De anatomie, bewegingsmechanisme en correcte houding en zit van de ruiter.
 • Het beïnvloeden van de neutraalstand van het bekken en de duw druk van de ruiter.
 • Herkenning van rug problematiek bij zowel paard als ruiter.
 • Boomvormen, panelsoorten en singelsystemen.
 • Een statische en dynamische beoordeling van het zadel voor zowel paard als ruiter.
 • Advisering met betrekking tot optimalisatie van de pasvorm van een zadel.
 • Uitvoeren van aanpassingen aan de boom en vulling van het zadel.
 • Problem-solving op het gebied van pasvorm.
 • Complexe casuïstiek.
 • De nieuwste onderzoeken op het gebied van zadels & de diverse meetsystemen.
De Advanced Equine Saddlefitting Specialist heeft een professionele en ondernemende werkhouding, is in staat om op een correcte wijze te communiceren met (potentiële) klanten, gedegen onderzoek te doen en adviezen te geven omtrent zadels. Het paardenwelzijn wordt te allen tijde vooropgesteld en je opereert vanuit die hoedanigheid als advocaat voor het paard. Daarnaast ben je je zeer bewust van de grenzen van je kennis en kunde en werkt daarom nauw samen met een breed scala aan professionals om zo tot het allerbeste resultaat te komen voor zowel paard als ruiter. De Advanced Equine Saddlefitting Specialist is een goede sparringpartner voor dierenartsen, maar ook fysiotherapeuten als het gaat om paardenwelzijn. Bovendien is een Advanced Equine Saddlefitting Specialist met recht een specialist te noemen; hij of zij heeft veel diepgaande kennis opgedaan en ruime ervaring in het vak en is vanuit die hoedanigheid iemand die wordt ingezet bij complexe casuïstiek en fungeert waar van toepassing als sparringpartner voor collega-zadelpassers en andere hippische specialisten.

  Ga jij van je passie je beroep maken?
  Er zijn nog enkele studieplekken vrij!
  Ben jij die persoon die paardenwelzijn op één zet en van zijn passie zijn beroep wil maken? De inschrijvingen voor de opleiding tot Equine Saddlefitting Specialist jaargang ’24-’25 zijn geopend en de eerste studieplekken zijn al geclaimd. Om de kwaliteit te waarborgen bieden we jaarlijks slechts 15 studieplekken aan. Ben jij benieuwd of de opleiding iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we sturen je – geheel vrijblijvend – meer informatie toe.

   Ga jij van je passie je beroep maken?
   Er zijn nog enkele studieplekken vrij!
   Ben jij die persoon die paardenwelzijn op één zet en van zijn passie zijn beroep wil maken? De inschrijvingen voor de opleiding tot Equine Saddlefitting Specialist jaargang ’24-’25 zijn geopend en de eerste studieplekken zijn al geclaimd. Om de kwaliteit te waarborgen bieden we jaarlijks slechts 15 studieplekken aan. Ben jij benieuwd of de opleiding iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we sturen je – geheel vrijblijvend – meer informatie toe.