x

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de gelegenheid om je in te schrijven voor de nieuwe jaargang van onze opleiding tot zadelpasser, vóór we de inschrijvingen definitief openen. Let op: De opleidingsplekken zijn beperkt en de vraag is elk jaar groot! Door de groep klein te houden (maximaal 15 studenten), waarborgen we de kwaliteit. Zorg dus dat je niet achter het net vist en jij jezelf verzekert van jouw studieplek voor de opleiding tot zadelpasser!

Paardeneigenaren | Zadel

Wil jij zelf je zadel controleren? Check deze rode vlaggen.  

Als ruiter of paardeneigenaar wil je natuurlijk graag je management en dus ook de pasvorm van je zadel zo goed mogelijk op orde hebben. Maar, hoe weet je nu of je zadel goed ligt? In dit artikel geven we je handvaten om zelf de pasvorm van je zadel te controleren. Dit is op geen enkele wijze een vervanging van een zadelpasconsult bij een gediplomeerde zadelpasser, maar het geeft je wel enig basisinzicht. Op die manier kun je zelf tussentijds blijven controleren of alles nog oké is, of dat je toch moet gaan schakelen met je zadelpasser om verder te optimaliseren.  

  • Ruimte op de wervelkolom;  
    Er moet minimaal 3 vingers ruimte zitten tussen de schoft en het zadel, zonder dat het zadel is aan gesingeld. Zowel boven op de schoft wil je ongeveer 3 vingers hebben, maar ook naast de schoft en wervelkolom wil je tenminste 1 vingerbreedte ruimte hebben. Het liefst zelfs nog wat meer. Heb je minder ruimte? Mogelijk past het zadel dan niet (meer). Als je aan singelt en op het zadel gaat zitten, komt er meer druk op het zadel waardoor je zadel verder om de rug van het paard heen zakt. Doordat het zadel naar beneden zakt, krijg je minder ruimte tussen het zadel en de schoft. Dit zorgt weer voor piekbelasting op en rondom de schoft. 

  • Balans;  
    Ligt jouw zadel nog in balans en kun jij mooi in balans blijven zitten tijdens het rijden? Of heb je moeite om in balans te blijven? Als het zadel voorover of achterover ligt, doe jij als ruiter er automatisch alles aan om recht te blijven zitten. De disbalans in het zadel zorgt voor ongelijke drukverdeling op de rug van het paard, en jij krijgt door het corrigeren last van je rug! 

  • Schuiven;  
    Zakt je zadel telkens naar links of rechts? Of schuift het zadel misschien naar voren of achteren? Ook dan ligt het zadel niet in balans. Het zadel hoort op zijn plek te blijven liggen vanaf het moment dat je opzadelt tot het moment dat je afzadelt. Onthoud wel dat geen enkel paard of ruiter 100% symmetrisch is en er dus wel wat verschuivingen kunnen plaatsvinden. Het kan dus zijn dat jouw zadel wat meer naar links of rechts neigt. Overleg dit soort dingen altijd met je zadelpasser, maar vergeet niet dat de oorzaak van dit soort problemen vaak niet primair in het zadel ligt. Zolang de oorzaak van de scheefheid niet wordt aangepakt zal het zadel hier altijd op reageren.
    Zie ook: Scheef zakkende zadels. De nachtmerrie voor paard, ruiter én zadelpasser | Equine Saddlefitting Specialists

  • Lengte; 
    Je zadel mag niet voorbij de laatste rib van je paard komen, ook wel T18 genoemd. De reden hiervan is dat tot dit punt je zadel nog gedragen wordt door de ribben. Ga je voorbij dit punt, dan rust het zadel op de weke delen, met alle gevolgen en ongemakken van dien. Bovendien gaat dit vaak ook ten koste van de lengtebuiging.  

  • Moment van laatste controle; 
    Wanneer is jouw zadel voor het laatst gecontroleerd? En wat is er tussentijds nog gebeurd? Bij Equine Saddlefitting Specialists raden we aan om minimaal elk half jaar je zadel te laten controleren. Bij jonge paarden, oudere paarden of paarden uit een revalidatie traject raden we soms zelfs controles aan per kwartaal. Paarden veranderen constant, en een goed passend zadel is een ‘work in progress’. Om de juiste pasvorm te kunnen blijven garanderen is regelmatig controleren van groot belang. Heeft je laatste controle een half jaar geleden of langer plaats gevonden? Dan wordt het sowieso tijd voor een check-up, zelfs als je nu geen problemen ervaart! Voorkomen is immers beter dan genezen!  

  • Wanneer is jouw zadel voorzien van een nieuwe vulling?  
    We raden aan om elke 2 á 3 jaar de vulling van je (wol gevulde) zadel volledig te vervangen. Zie het als een soort olie-verversing voor je zadel. Het kussen moet namelijk de demping en drukverdeling bieden aan je paard. Door transpiratie en gebruik klinkt de vulling in en kan deze hard worden en gaan vervilten. Het verliest dan zijn dempende functie en er kunnen zelfs klonten ontstaan, welke direct zichtbaar zijn op bijvoorbeeld drukmetingen. Deze kunnen voor serieus ongemak zorgen. Dus, wanneer is jouw zadel voor het laatst gecontroleerd?  

Hoe staat het met jouw zadel?

Wil je graag meer weten of je zadel laten controleren door een ESS-gediplomeerde zadelpasser? Vind een zadelpasser in jouw omgeving via: Zadelpasser Zoeken | Equine Saddlefitting Specialists

Auteur: Danique Verbrugge en Anne van Boxtel

Anne van Boxtel

Auteur kennisbank | Docent module zadelpassen theorie en praktijk

Equine Saddlefitting Specialists Paardrijden is er met de paplepel ingegoten bij mij, het was dan ook te verwachten dat ikzelf fanatiek zou gaan paardrijden. Ik ben zelf actief geweest als dressuuramazone tot Z2 niveau en ook enkele jaren als stalruiter werkzaam geweest. Uiteindelijk ben ik, na behoorlijk wat zadelleed bij mijn toenmalige sportpaard, de opleiding tot zadelpasser gaan volgen bij het MSFC. Na acht jaar met veel plezier als zelfstandig zadelpasser te hebben gewerkt, vond ik dat het anders kon en moest. Onderweg kom je van collega’s behalve goede, ook veel minder goede dingen tegen en veel klanten zien door het bomen het bos niet meer. Ik vind het belangrijk dat we een groep studenten gaan klaarstomen op de praktijk. Die behalve superdeskundig zijn als zadelspecialist ook gewoon goed weten wat ze als ondernemer te wachten staat. Want niet alleen aan de kennis en kunde ontbreekt het soms in zadelland, ik heb door de jaren heen ook veel goede collega’s zien sneuvelen doordat zij gewoon onvoldoende voorbereid zijn op het leven als zelfstandige. Daarnaast zag en zie ik in het werkveld veel collega’s worstelen met de praktijk; een zadel aanmeten is één ding, maar goed onderhouden en problemen oplossen is een vak apart. Ik vind het nog steeds bizar dat we tijdens de opleidingen die ik destijds volgde wel een nieuw zadel leerde aanmeten, ook nieuwe vullingen leerde aanbrengen maar ik heb bijvoorbeeld nooit geleerd hoe je een zadel correct bijvult als een paard verandert, of de boom aanpast. Terwijl dit de dingen zijn waarmee je tachtig procent van je dagen als zadelpasser vult. Hoog tijd dus voor een nieuwe lichting professionals die zijn opgeleid als specialist en beter voorbereid op de realiteit het werkveld in gaan!

    Ga jij van je passie je beroep maken?
    Start jouw carrière als zadelpasser!
    Ben jij die persoon die paardenwelzijn op één zet en van zijn passie zijn beroep wil maken? Wij garanderen een diepgaande en complete aanpak, combineren de theorie (online) en praktijk (offline) op een veelzijdige, prikkelende manier én bieden je een groeiend toekomstperspectief. Benieuwd of de opleiding iets voor jou is?Laat je gegevens achter en we sturen je – geheel vrijblijvend – meer informatie toe.

      Ga jij van je passie je beroep maken?
      Er zijn nog enkele studieplekken vrij!
      Ben jij die persoon die paardenwelzijn op één zet en van zijn passie zijn beroep wil maken? De inschrijvingen voor de opleiding tot Equine Saddlefitting Specialist jaargang ’24-’25 zijn geopend en de eerste studieplekken zijn al geclaimd. Om de kwaliteit te waarborgen bieden we jaarlijks slechts 15 studieplekken aan. Ben jij benieuwd of de opleiding iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we sturen je – geheel vrijblijvend – meer informatie toe.