x

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de gelegenheid om je in te schrijven voor de nieuwe jaargang van onze opleiding tot zadelpasser, vóór we de inschrijvingen definitief openen. Let op: De opleidingsplekken zijn beperkt en de vraag is elk jaar groot! Door de groep klein te houden (maximaal 15 studenten), waarborgen we de kwaliteit. Zorg dus dat je niet achter het net vist en jij jezelf verzekert van jouw studieplek voor de opleiding tot zadelpasser!

Paardeneigenaren | Professionals | Ruiter

Wanneer je een nieuw zadel nodig hebt of twijfelt of je huidige zadel nog goed ligt, kom je al snel drie termen tegen: zadelpasser, zadelmaker en zadelverkoper. Deze termen worden vaak onterecht als synoniemen van elkaar gebruikt. Terwijl het verschil vrij groot is. Wat doet wie precies? En waarom is het belangrijk om het verschil te kennen? In deze blog leggen we je het helder en toegankelijk uit — met oog voor nuance én kwaliteit.

Zadelpasser: de specialist in pasvorm
Een zadelpasser kijkt naar de drie-eenheid paard, ruiter en zadel. Het doel? Een optimale pasvorm en balans voor beide. Een professioneel zadelpasconsult bestaat uit meerdere onderdelen: van anamnese en conformatiebepaling tot dynamische beoordeling en eventuele aanpassingen. Dit duurt gemiddeld minimaal anderhalf uur en is méér dan alleen even passen en meten.

👉 Meer weten over hoe zo’n consult eruitziet? Lees ook: [Wat gebeurt er tijdens een zadelpasconsult?]

Een goede zadelpasser:

  • Werkt merkonafhankelijk
  • Kijkt biomechanisch naar paard én ruiter
  • Kan kleine aanpassingen doen (zoals bijvullen, singelstoten vervangen, aanpassing boommaat)
  • Denkt mee in het totaalplaatje: houding, training, anatomie, gedrag, etc.

Het is belangrijk om te weten dat zadelpassen een vrij beroep is. Iedereen mag zich zadelpasser noemen, met of zonder diploma. Daarom is het slim om te kiezen voor een gecertificeerde zadelpasser met een degelijke opleiding en praktijkervaring — zoals onze afgestudeerden van ESS.

Zadelmaker: de vakman in het atelier
Een zadelmaker is iemand die écht een zadel kan bouwen. Denk aan:

  • Het ontwerpen en vervaardigen van een zadel van A tot Z
  • Werken met leer, boom, wol en stiksels
  • Oplossen van technische gebreken

Zadelmakers werken vaak in dienst van een fabrikant of zelfstandig vanuit een atelier. Sommigen zijn ook zadelpasser, maar het combineren van beide beroepen is uitdagend. Zadelmaken is een technisch ambacht dat jaren kost om onder de knie te krijgen en bovendien erg arbeidsintensief en tijdrovend is. Wie daarnaast ook veel op de weg zit voor klanten, heeft vaak geen tijd om zadels te bouwen. Andersom geldt dat net zo.

Ideale situatie? De zadelpasser analyseert de combinatie en meet eventueel maatwerk aan, waarna de zadelmaker het zadel bouwt op basis van die gegevens. Daarna zorgt de zadelpasser voor de laatste afstemming en het vervolgonderhoud.

Zadelverkoper: commercieel of kundig?
Een zadelverkoper vertegenwoordigt één of meerdere merken en verkoopt zadels. Vaak werken zij op commissiebasis. Soms hebben ze veel ervaring, soms minder. Sommigen verdiepen zich in de biomechanica van paard en ruiter, anderen totaal niet. En hoewel velen hun uiterste best doen voor paard en ruiter, ontbreekt er geregeld diepgaande kennis van anatomie, gedrag of biomechanica en is het vaak toch vooral een commerciële functie.

Niet zelden noemen zadelverkopers zich ook “zadelpasser” — zonder diploma of onafhankelijke opleiding. Door het ontbreken van kwaliteitscontrole in dit vrije beroep is het voor klanten lastig in te schatten wie écht deskundig is. Dit verklaart waarom steeds meer paardeneigenaren bewust kiezen voor een gecertificeerde, merkonafhankelijke zadelpasser.

Samenwerking is key
Een goed passend zadel is zelden het werk van één persoon. De beste resultaten ontstaan wanneer zadelpasser, zadelmaker én instructeur of behandelaar samenwerken. Daarom stimuleren we binnen onze opleiding bij ESS altijd het bouwen van een netwerk: met dierenartsen, osteopaten, fysiotherapeuten en instructeurs. Samen zie je meer — en verbeter je het welzijn én de prestaties van het paard door proactief samen te blijven werken.

Samenvattend

RolHoofdfocusKan zelf zadels bouwen?Werkt met paard/ruiter?Merkonafhankelijk?
ZadelpasserPasvorm & biomechanica
ZadelmakerTechnisch bouwen van zadels
ZadelverkoperVerkoop & adviesSoms beperktMeestal niet, soms wel.

Een goed zadel is geen luxe, maar een voorwaarde voor gezond en harmonieus rijden. Zorg dat je weet wie je in de arm neemt — je paard verdient het.

Meer weten over onze gecertificeerde zadelpassers of opleiding? Zie deze link voor een overzicht van ESS-gecertificeerde zadelpassers en deze link om meer te leren over onze opleidingen.

    Als eerste meer informatie over de volgende jaargang?
    De inschrijvingen zijn weer geopend voor de opleiding tot Equine Saddlefitting Specialist, we starten op 25 augustus. Wil jij meer weten en de studiegids inzien? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en verzeker je van je studieplek. De studieplekken zijn beperkt met een maximum van 15 studenten per studiejaar, en de interesse is ieder jaar groot.

      De inschrijvingen voor de nieuwe jaargang zijn geopend!
      De inschrijvingen zijn weer geopend voor de opleiding tot Equine Saddlefitting Specialist, we starten op 25 augustus. Wil jij meer weten en de studiegids inzien? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en verzeker je van je studieplek. De studieplekken zijn beperkt met een maximum van 15 studenten per studiejaar, en de interesse is ieder jaar groot.