x

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de gelegenheid om je in te schrijven voor de nieuwe jaargang van onze opleiding tot zadelpasser, vóór we de inschrijvingen definitief openen. Let op: De opleidingsplekken zijn beperkt en de vraag is elk jaar groot! Door de groep klein te houden (maximaal 15 studenten), waarborgen we de kwaliteit. Zorg dus dat je niet achter het net vist en jij jezelf verzekert van jouw studieplek voor de opleiding tot zadelpasser!

Zadel

Ben je op zoek naar een goede zadelpasser, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Je bent niet de enige. De paardensector kent een overvloed aan behandelaars, specialisten en zadelpassers – en hoewel de meesten met de beste bedoelingen werken, is het verschil in kennis en kunde soms groot.

Zeker als het om het zadel gaat, wil je geen risico nemen. Een slecht passend zadel kan leiden tot pijn, verzet, prestatieverlies of zelfs blessures. In deze blog geven we je 5 heldere tips om een betrouwbare, professionele én goed opgeleide zadelpasser te vinden.

1. Zadelpasser is een vrij beroep – iedereen mag het doen

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een dierenarts of fysiotherapeut, is ‘zadelpasser’ in Nederland een vrij beroep. Je hebt dus geen diploma of erkende opleiding nodig om jezelf zadelpasser te noemen.
Dat betekent ook: niet elke zadelpasser beschikt over voldoende kennis van paardenanatomie, beweging, zadelbouw of biomechanica. Terwijl juist dáár de sleutel ligt tot een passend zadel en gezond bewegend paard.

2. Check de opleiding en certificering

Wil je zeker weten dat je met een gecertificeerde zadelpasser werkt? Vraag dan altijd naar de gevolgde opleiding. In Nederland en België zijn er slechts enkele branche-erkende opleidingen tot zadelpasser:

  • Equine Saddlefitting Specialists (ESS)
  • SaddleProfessional
  • Society of Master Saddlers (VK)
  • MSFC-gediplomeerden van vóór 2022

Let op! Er zijn nog veel meer initiatieven in Nederland en België. Alleen de bovenstaande opleidingen zijn branche-erkend. Dat wil zeggen dat je alleen door het volgen van deze opleidingen mag aansluiten bij de beroepsvereniging van zadelpassers. Nieuwe jaargangen van de MSFC opleiding en andere initiatieven dan hierboven vermeld worden niet erkend en toegelaten tot de vereniging. ESS-zadelpassers zijn opgeleid op hbo-niveau en beschikken over uitgebreide kennis van zadels, ruiter- én paardenanatomie, biomechanica en samenwerking binnen een professioneel zorgteam. Ze zijn onafhankelijk (niet merkgebonden) en blijven zich na hun opleiding bijscholen via masterclasses en trainingen.

Zo herken je een professionele zadelpasser met oog voor welzijn én prestatie.

3. Vraag naar ervaringen en lees recensies

Een goede reputatie zegt veel. Vraag in je netwerk naar ervaringen met zadelpassers en lees Google-reviews of Facebook-beoordelingen. Zoek naar signalen van deskundigheid, eerlijkheid én klantgerichtheid.

Een goede zadelpasser:

  • Denkt met je mee
  • Probeert je niets op te dringen
  • Durft eerlijk te zeggen wanneer een zadel écht niet meer passend te maken is
  • Blijft professioneel – ook bij klachten of fouten

4. Zorg voor een goede klik

Kennis is belangrijk, maar de klik ook. Een zadelpasser maakt deel uit van het team rondom jou en je paard. Je wilt iemand waarbij je je vragen durft te stellen, die open communiceert en waar je een goed gevoel bij hebt. Vertrouwen is essentieel voor duurzame samenwerking.

5. Controleer aansluiting bij een beroepsvereniging

In Nederland bestaat de VZTD: de beroepsvereniging voor zadelpassers. ESS-gecertificeerde zadelpassers zijn aangesloten bij deze vereniging, die kwaliteit stimuleert via verplichte bijscholingen en onafhankelijke geschilbemiddeling.

✔️ Een extra waarborg dat je met een betrouwbare professional werkt.

Samenvattend: hoe kies je de juiste zadelpasser?

Een goed passende uitrusting is geen luxe, maar noodzaak. Investeer daarom in kwaliteit en kies bewust. De kosten voor een goede zadelpasser verdien je vaak terug in betere prestaties, minder blessures en vooral: een blij en comfortabel paard.

Wil je meer weten over hoe zadelpassen werkt of hoe je zelf zadelpasser kunt worden?
👉 Bekijk onze opleiding tot gecertificeerd zadelpasser of vind een ESS-zadelpasser bij jou in de buurt.

Anne van Boxtel

Auteur kennisbank | Initiatiefnemer ESS, Docent module zadelpassen theorie en praktijk

Equine Saddlefitting Specialists Paardrijden is er met de paplepel ingegoten bij mij, het was dan ook te verwachten dat ikzelf fanatiek zou gaan paardrijden. Ik ben zelf actief geweest als dressuuramazone tot Z2 niveau en ook enkele jaren als stalruiter werkzaam geweest. Uiteindelijk ben ik, na behoorlijk wat zadelleed bij mijn toenmalige sportpaard, de opleiding tot zadelpasser gaan volgen bij het MSFC. Later heb ik daar het diploma van de engelse Society of Master Saddlers nog aan toegevoegd. Na tien jaar met veel plezier als zelfstandig zadelpasser te hebben gewerkt, vond ik dat het anders kon en moest. Onderweg kom je van collega’s behalve goede, ook veel minder goede dingen tegen en veel klanten zien door het bomen het bos niet meer. Ik vind het belangrijk dat we een groep studenten gaan klaarstomen op de praktijk. Die behalve superdeskundig zijn als zadelspecialist ook gewoon goed weten wat ze als ondernemer te wachten staat. Want niet alleen aan de kennis en kunde ontbreekt het soms in zadelland; ik heb door de jaren heen ook veel goede collega’s zien sneuvelen doordat zij gewoon onvoldoende voorbereid zijn op het leven als zelfstandige. Daarnaast zag en zie ik in het werkveld veel collega’s worstelen met de praktijk; een zadel aanmeten is één ding, maar goed onderhouden en problemen oplossen is een vak apart. Ik vind het nog steeds bizar dat we tijdens de opleidingen die ik destijds volgde wel een nieuw zadel leerde aanmeten, ook nieuwe vullingen leerde aanbrengen maar ik heb bijvoorbeeld nooit geleerd hoe je een zadel correct bijvult als een paard verandert, of de boom aanpast. Terwijl dit de dingen zijn waarmee je tachtig procent van je dagen als zadelpasser vult. Hoog tijd dus voor een nieuwe lichting professionals die zijn opgeleid als specialist en beter voorbereid op de realiteit het werkveld in gaan!

    Als eerste meer informatie over de volgende jaargang?
    De inschrijvingen zijn weer geopend voor de opleiding tot Equine Saddlefitting Specialist, we starten op 25 augustus. Wil jij meer weten en de studiegids inzien? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en verzeker je van je studieplek. De studieplekken zijn beperkt met een maximum van 15 studenten per studiejaar, en de interesse is ieder jaar groot.

      De inschrijvingen voor de nieuwe jaargang zijn geopend!
      De inschrijvingen zijn weer geopend voor de opleiding tot Equine Saddlefitting Specialist, we starten op 25 augustus. Wil jij meer weten en de studiegids inzien? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en verzeker je van je studieplek. De studieplekken zijn beperkt met een maximum van 15 studenten per studiejaar, en de interesse is ieder jaar groot.