In de paardenwereld wordt steeds kritischer gekeken naar het welzijn van het paard. Van voeding en training tot uitrusting: bewuste paardeneigenaren willen begrijpen wat goed is voor hun dier. En daar komt het zadel meer dan ooit in beeld. Want een slecht passend zadel kan leiden tot pijn, blessures en gedragsproblemen.
Het gevolg? De vraag naar goed opgeleide, onafhankelijke zadelpassers groeit snel. In deze blog lees je acht redenen waarom zadelpasser een goede keuze voor de toekomst is
1. De bewustwording rondom paardenwelzijn groeit snel
Waar een zadel vroeger vooral ‘lekker moest zitten voor de ruiter’, weten steeds meer mensen nu dat een zadel ook moet passen bij de anatomie en beweging van het paard. Paardeneigenaren zoeken naar specialisten die verder kijken. Onze paarden worden steeds gevoeliger en we leren gelukkig steeds meer over zadels en hun invloed op de biomechanica van het paard. Daarnaast is paardenwelzijn een hot-topic. En terecht! We realiseren ons steeds meer hoe belangrijk een goed passend zadel is om paardenwelzijn te kunnen waarborgen. Zadelpassen wordt dus steeds vaker écht op waarde geschat en gezien als essentieel onderdeel van het management rondom het paard. Dat maakt het vak belangrijker – én serieuzer genomen.
2. Er is een tekort aan goed opgeleide zadelpassers
Zadelpassen is een vrij beroep. Iedereen mag zich zadelpasser noemen – met of zonder opleiding. Maar het aantal écht goed opgeleide, onafhankelijke specialisten is beperkt. Veel ervaren zadelpassers hebben het enorm druk, hebben lange wachttijden en lassen daarom klantenstops in. Of ze groeien door en gaan bijvoorbeeld voor een zadelmerk werken als salesagent of ontwerper. Mooie ontwikkelingen, maar hierdoor vallen ze wel weg in het werkveld.
Juist daarom is er veel vraag naar vakmensen met een sterke opleiding, brede kennis van anatomie, biomechanica en zadelbouw, en een onafhankelijke blik.
✅ Met de juiste opleiding kun jij je dus direct onderscheiden.
3. Zadelpasser zijn = uitdaging en zelfstandigheid
Veel zadelpassers starten hun eigen onderneming en bepalen zelf hun werkgebied, agenda en specialisatie. Het is een fantastisch gevoel om iets voor jezelf op te bouwen. Daarnaast is goed zadelpassen puzzelen; geen enkele combinatie is hetzelfde. Het biedt dus veel uitdaging en afwisseling.
Of je nu fulltime aan de slag wilt of een praktijk naast je huidige werk wilt opbouwen: het vak is flexibel, uitdagend, zelfstandig én afwisselend. Daarnaast werk je in de buitenlucht, komt op allerlei stallen, en bent continu bezig met mensen en paarden.
4. Je bouwt écht iets op – voor jezelf én je klanten
Als zadelpasser help je mensen én paarden vooruit. Je maakt het verschil tussen frustratie en ontspanning, tussen blessure en prestatie. En dat zie je terug: tevreden klanten komen terug, bevelen je aan, en jouw naam krijgt waarde. Je levert als zadelpasser een directe bijdrage aan het welzijn van paard én ruiter en aan hun sportieve prestaties.
Het is een vak waarin je jezelf blijft ontwikkelen én waarin jouw expertise zich letterlijk terugbetaalt.
5. De paardensector professionaliseert – en jij kunt daarin meegroeien
Er komt steeds meer samenwerking tussen disciplines: osteopaten, dierenartsen, trainers, fysiotherapeuten én zadelpassers werken steeds vaker samen in een zorgteam rondom het paard.
Als zadelpasser met een goede opleiding ben je geen verkoper, maar een kennispartner. Je wordt serieus genomen en kunt echt bijdragen aan duurzaam paardenwelzijn en maakt vaak een deel uit van het team rondom paard en ruiter. Samen puzzelen om een combinatie beter te maken of naar een hoger niveau te tillen is het leukste wat er is! (vinden wij dan 😉 )
6. Werken in de paarden, zonder fysiek af te branden
Veel mensen dromen van werken in de paarden, maar de praktijk is vaak zwaarder dan gedacht. Ruiters rijden op topniveau, maar kunnen dat fysiek meestal niet tot hun 65e volhouden. En beroepen zoals hoefsmid of stalmedewerker zijn al helemaal intensief, zwaar en vaak lichamelijk belastend.
Als zadelpasser werk je óók in de paarden, maar met veel minder fysiek risico. Je staat, observeert, meet, denkt, test – loopt wat vaker op en neer naar je bus voor een aanpassing, maar je lijf wordt er niet structureel door overbelast.
✅ Zadelpassen is dus een vak dat je op lange termijn kunt blijven uitoefenen, zonder jezelf op te branden.
7. Geen romantiek, maar realiteit – en voldoening
De paardensector wordt vaak geromantiseerd: hele dagen met paarden werken klinkt prachtig. Maar de realiteit is vaak anders. Veel mensen belanden uiteindelijk in functies waar ze vooral stallen mesten, paarden op- en afzadelen en voeren.
Niks mis mee, maar vaak biedt het weinig ruimte voor eigen ontwikkeling of mentale uitdaging.
Zadelpassen is anders. Het is technisch, analytisch en klantgericht. Je moet patronen herkennen, biomechanica begrijpen, kunnen puzzelen én communiceren. Het is een vak met verdieping.
8. De ideale carrière-switch voor ‘verstandige’ paardenmensen
We zien het vaak: studenten die eerst een ‘verstandige’ carrière kozen. Ze konden goed leren, wilden zekerheid, en vonden de paardenwereld ‘te zwaar’ of ‘te onzeker’. Maar het vuurtje bleef branden – en uiteindelijk waren ze hun kantoorbaan beu en kroop het bloed waar het niet gaan kon.
Voor hen is zadelpassen de perfecte mix:
🐴 Werken met paarden
🧠 Mentale uitdaging (het is echt puzzelen!)
💼 Een serieus vak met toekomst én een goed verdienmodel!
💪 Fysiek haalbaar voor de lange termijn
Zadelpassen is voor velen de stap waarmee ze eindelijk hun passie en hun potentieel samenbrengen.
Kortom: zadelpassen is meer dan meten en passen
Het is een vak waarin kennis, gevoel, techniek en communicatie samenkomen. Een vak waarin je blijft leren. Een vak met toekomst.
Wil jij van jouw liefde voor paarden je beroep maken?
👉 Lees meer over onze opleiding tot gecertificeerd zadelpasser of meld je aan voor de wachtlijst voor jaargang 2026. De plekken zijn beperkt!